Bofællesskab på vej

Det starter med en initiativgruppe

Allerførste skridt på vejen er at stable en lille gruppe på benene. En initiativgruppe, der sætter gang i projektet

Et borgermøde om nyttehaver, hønsehold og andre bæredygtige tiltag blev første spire for Sorø Økosamfund. På mødet bevægede snakken over i det bæredygtige ved at bo sammen, og ideen om et bofællesskab med bæredygtighed fællesnævner var født.

Nu arbejder bestyrelsen og de 20 medlemmer videre med at realisere ideen.

Alle bofællesskaber har deres historie om, hvordan det hele startede. En historie om hvordan de første initiativtagere fandt hinanden og tog fat på de opgaver, diskussioner og beslutninger, der skal til, før et nyt bofællesskab er klar til beboerne.

Patrick Martinussen har været med fra første skridt af Frikøbings historie. Han var en af de fem initiavtagere. Nu bor han i Frikøbing med sin egen familie. Og tyve andre.

Specialet var startskuddet

”Mit speciale om borgerdrevet byudvikling og bæredygtige bofællesskaber satte gang i tankerne,” siger Patrick Martinussen, der nu bor i bofællesskabet Frikøbing sammen med sin egen familie. Han fandt sammen med fire venner, der også ville bofællesskab. 

”Vi går med denne her drøm. Inviter dine venner, og kom og hør mere,” lød invitationen, som initiativgruppen sendte ud.

Inden havde de fem venner lagt de overordnede rammer: beboere i alle aldre, en økonomi der ikke kræver to fuldtidsjob, afstanden til København. Der kom 60 – 70 mennesker til et møde, hvor de fem udfoldede deres ideer.

Læs mere processen med at starte Frikøbing.

Og her kan du læse mere om Frikøbing.

Workshops i Furesø Kommune om at starte et bofællesskab samlede 180 interessede. Tre – fire bofælleskaber er på vej i kommunen.

Kommunen kan være fødselshjælper

Furesø Kommune ville lokke bofællesskaber til at slå sig ned i kommunen. 

I efteråret 2015 indbød kommunen til workshops om at starte bofællesskaber. Workshops, der mundede ud i, at tre – fire gruppper nu arbejder på at starte et bofællesskab i kommunen. 

Initiativgruppen bag bofællesskabet Mageløse mødte hinanden på den kommunale workshop, fortæller Claus Davidsen fra Mageløses bestyrelse. Nu er gruppen i fuld gang, og boligerne står klar i 2019.

Læs mere om workshoppen i Furesø Kommune.

På Mageløses hjemmeside kan du læse mere om, hvor langt Mageløse er i sin proces.

De professionelle initiativtagere

Virksomheder der bygger nøglefærdige bofællesskaber. Det er de nye spillere, der har meldt sig banen i det sidste års tid. 

Virksomheder, som finder grunden, får bygget husene og tager sig af økonomien og juraen og finder indflyttere til det nye bofællesskab. Ideen er, at de kommende beboere koncentrerer deres tid og energi på at diskutere værdigrundlaget og opbygge fælleskabet uden at skulle tænke på på alt det andet. Og at hele processen kan klares på et par år.

Foreløbig har virksomheder som Almenr.dk, Bærebo og Eco-Village kun bofællesskaber på tegnebrættet.

 

Tekst og foto: Janni Rose Christensen